Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Azzal a lendülettel, ahogy télikabátunkat a szekrény mélyébe rejtjük, úgy érdemes a hűtőből előkapni egy palack üde tavaszi bort. Hogy kinek mit rejt majd ez a palack, az persze nem határozható meg egyértelműen, tény, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek frissítővé tesznek egy bort. Ide tartozik például az élénk savgerinc és az intenzív, a szőlőből eredő ún. primer aromák megléte. Tavaszi borválogatásunkba azért néhány testesebb tételt is beillesztettünk, hiszen ilyenkor még előfordulnak hűvösebb esték.
Senki sem vitatja, hogy a furmint az egyik legértékesebb magyar szőlőfajta. Belőle egyre több szép, száraz és édes bor készül, és ezt már nemcsak a borászok tudják, de egyre több lelkes borrajongó is. A Furmint Február egy olyan civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy ezt az üzenetet minél több emberhez eljuttassa azáltal, hogy februárban furmint fogyasztásra bátorít.Nagyszerű érzés azt látni, hogy a magyar borpiacon igenis lehetséges az összefogás, a közös tenni akarás, hiszen kezdeményezésünkhöz sokan csatlakoztak.
|
|
15 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
Lehet, hogy már évek óta nagy furmint rajongónak számítasz, és őrzöl is néhány komolyabb palackot otthon, várva a megfelelő érettségre és alkalomra, de az is előfordulhat, hogy bár szoktál bort kóstolni, az igazi furmint élmények eddig elkerültek. Bármelyik kijelentés igaz rád, mindenképpen itt a helyed ezen az eddig egyedülálló furmint seregszemlén. Mert aki komolyan gondolja a furmintot, az itt lesz!
A Furmint Február filozófiája
Egyre többen, többször és hangosabban mondják – borok és emberek egyaránt –, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta.
Kanadai borhír összefoglalónk első részében főleg visszás kérdésekről esett szó, amelyek nem éppen pozitívan érintik az ország fejlődésben lévő borszegmensét. A következőkben azonban csupa olyan tendenciával foglalkozunk majd, amely a nemzetközi borvilággal párhuzamosan Kanadában is egyre erőteljesebben jelentkeznek. Az új generáció borfogyasztási szokásai mellett beszámolunk két helyi borászat környezetvédelmi törekvéseiről is.
Az első környezetbarát pincészetek
Ez évben hozták nyilvánosságra, hogy egy kanadai pincészet elsőként váltott biodinamikus technológiára, míg egy másik idén lett semleges szén-dioxid kibocsátás szempontjából.
15 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A Hajós-Bajai borvidékről indult útjára ez a hazai desszertbor
Az egyik legdrágább borfajta. Édes, mint a méz, zamatos, akár a tőkéről szüretelt friss szőlő, íze, mint a naspolya és a birsalma. A különleges és kelendő desszertbor, a jégbor hazai előállítása a Hajós-Bajai borvidéken indult útjára.
Ki gondolná, hogy a fagy olykor nem kárára, hanem épp előnyére válik a bort adó szőlőnek? Már pedig a jégbor előállításához éppen hogy fagy szükségeltetik, ráadásul -7 C fok, ugyanis ennek a csemegebornak a különlegességét az adja, hogy a tőkén hagyott szőlőt fagyott állapotban szüretelik le.
Persze hogy igyunk! De mi fán terem a biobor? Tehették fel a kérdést a Feneketlen tó melletti Zöld Szüretre kilátogató borra szomjazók október 3-án. A szüreti muzsika megalapozta hangulatban fajátékok, biosütemények és az a bizonyos biobor várta, hogy felfedezzék.
Magyarország különböző borvidékeiről lehetett kóstolni a hegy levét. Képviseltette magát többek között a száz hektáros soproni Pfneiszl Pincészet, a balatonfelvidéki szentantalfai Dobosi Pincészet, a pici Szent György-hegyi Borkút Ökogazdaság és Hajós-Bajáról az Anna Borház.
A gulyás mellett a káposztás ételek a legelterjedtebbek a magyar konyhán, a magyar hagyományos háztartásban. A káposztát már a középkor óta elkülönített káposztáskertben termesztették, nagyon sokféle módon készítette el a magyar konyha. Általában hússal együtt készültek a káposztás ételek, amelyek a jobbágy-paraszti és a nemesi, főúri étlapokon, asztalokon mindig megtalálható, feltálalt ételek voltak. Ezért a leveses és pörköltes ételek mellett, a magyar konyha a káposzta és a főzelékek konyhája is volt.
Borivók tízparancsolata
Aki a kulturált borfogyasztás művelője kíván lenni, az fogadja meg az alábbi intelmeket. Bizton állíthajtuk, hogy a borbarát hölgyek és urak e tanításokat soha sem szegik meg...
1. Bort sose igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk, jelzi egy nemrég közzétett tanulmány.
Glasgow-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a vörösborban lévő reszveratrol amely antioxidáns hatású vegyület megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A reszveratrolos előkezelést nélkülöző egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.
A tanulmány szerint a vegyület két olyan fehérjét gátol a testben, melyek gyulladást váltanak ki.
"Itt a Borkápolnában heti rendszerességgel tartunk borvacsora esteket, ahol egy-egy borfajtát, borvidéket vagy borászatot ismertetünk meg a vendégekkel. Jövő hét csütörtökön, augusztus 6-án a Kunsági borvidék borait kóstoljuk meg. Meghívott előadóink a Gál Szőlőbirtok, a Font Pincészet és az István Borház borászai.
A következő palackokat lehet kóstolni:
Font Kövidinka 2008
Font Irsai Olivér 2008
Font Cserszegi Fûszeres 2008
Gál Szürkebarát 2008
Gál Kékfrankos Rozé 2008
István Cabernet Sauvignon Rozé 2008
István Cabernet Sauvignon 2008
István Kakasvér 2007
Gál Nektár – Cserszegi Fûszeres Cuvée 2007"
Forrás:Bor,hírek online
Keczánné Macskó Piroska mostantól Tag
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu