Borok Blog: 2007. november

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Borok klub hírei - 2007. november

A következõ kép nem jeleníthetõ meg, mert hibákat tartalmaz: ?http://www.dolium.hu/kepek/pic04a.jpg?. A fahordók

A borkészítés és bortárolás hagyományos eszközei a fahordók, amelyek alkalmazása napjainkban is meghatározó jelentõségû. Legalkalmasabb a hordó készítésére a tölgyfafajok közül a kocsányostölgy vagy mocsártölgy (Quercus pedunculata) és a kocsánytalantölgy (Quercus sessiliflóra). Felhasználják továbbá a magyar tölgyet (Quercus conferta) és esetenként a csertölgyet (Quercus cerris) ez utóbbi azonban a legkevésbé alkalmas dongafának tekinthetõ, mivel nagyon porózus és nem hajlítható/ Borhírek online/

Tovább 

2007.11.17. 09:29 Wine T. Ester
Szükség lenne egy valódi vidékbarát miniszterelnökre!


A magyar élelmiszerpiac egészséges hazai termékekkel való ellátása érdekében szükség lenne egy valódi vidékbarát miniszterelnökre. Szép dolog a vidékjárás, a pálinka, a magyar ló használata és méltatása, de üres úri huncutság, ha csak a médiának szól, és nincs mellette, mögötte tett.
Borhírek online
 
Borcsaládot neveznek el az Aranycsapatról

Borcsaládot neveznek el minden idõk legjobb magyar futballválogatottjáról. A tizenhárom különbözõ borból álló sorozat elsõ négy tagját tegnap Egerben mutatták be Buzánszky Jenõ társaságábaman.

Az Aranycsapatról elnevezett sorozat elsõ darabjainak bemutatójára háromszor annyian voltak kíváncsiak, mint amennyien normális esetben elférnek az egri Bikavér Házban. Csutorás Ferenc egri borász nagyapjának az 50-es években közös kocsmája volt Pesten Puskás Ferenccel, ezért döntött úgy, hogy a csapattagok tiszteletére készít egy-egy olyan bort, amit valószínûleg õk maguk is kedvelnének.

Tovább 

Csajos megoldás: Fél liter vörösbor, két-három evőkanál méz, két nagy karika narancs héjastul, fahéj, szegfűszeg, kardamom mag. Itt a méz miatt se forraljuk a bort, mert minden vitaminja távozik, viszont gondosan kevergessük, míg elolvad. Csajos összejövetelekre való, passzol hozzá a keserű csokoládé.Borhírek online:

A forralt bor igazi ahány ház annyi szokás alapon készül minden családban, turistaházban és melegedõben, de egy dolgot gyorsan szögezzünk le. Rossz borból csak rossz forralt bor készülhet. Ahhoz, hogy ne a cukorral és a fûszerekkel kelljen elfedni az ihatatlanságot, erõs közép kategóriás, vagy attól feljebb lévõ alapanyagot válasszunk. Borászok szerint az igazi jó forralt bort erõteljes ízû vörösborból érdemes készíteni - lehet fehérbõl is persze -, amit sosem forralunk fel valójában, mert akkor elillan belõle az alkohol, hanem csak gyöngyöztetjük, míg a fûszerek aromája kioldódik.

Tovább 

Borok forrón

Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésben.

Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze asíelés és a snowboard.

Tovább 

125 éve pezseg a Törley-pezsgõ
Százhuszonöt éve, 1882. november 18-án nyílt meg Budafokon Törley József és Tsa Pezsgõgyára, ahol a ma is a legismertebb magyar pezsgõ készül. A szénsavval telített bor készítésének titkára a XVII. század végén jött rá a franciaországi Champagne-ban Dom Perignon bencés barát.

Az ital fogyasztása a XIX. században lett igazán divatos az európai arisztokrácia és nagypolgárság körében, a század végén már Magyarországon is több mint tíz vállalkozás foglalkozott pezsgõgyártással.

Tovább 

Csak azért muskotályos bort választani egy desszerthez, mert az muskotállyal (is) készült, alapvetõ tévedés.
ár a szõlõfajták között a "legdirektebb" illatú és ízû a mukotály, desszertben - akár gyümölcsként, akár borként felhasználva - általában csak másodhegedûs lehet. Mandulába vagy mogyoróba ágyazva azonban kimagasodhat a desszertbõl a muskotályosság.

Ha viszont ilyen finoman komponálunk egy édességet, miért ütnénk agyon a kiemelt ízt egy harsogó borral, vagyis valamelyik muskotályos nedûvel?

Tovább 

Bicikliút épül a borvidékek között

Bóly?Villány

Megkezdõdött Baranya egyik legszebb kerékpárútjának aszfaltozása. Bóly és Villány között, a borvidéki kapcsolatok jegyében kezdték meg az év elején az út kivitelezését, s ha az idõjárás is megsegíti a munkásokat, a jövõ hét végére elkészülnek.

Amint azt Hárs József, Bóly polgármestere elmondta, az uniós elõírásoknak megfelelõ, 2 méter 20 centiméter széles, és kétoldalt félméteres padkával ellátott csapást vágtak a biciklisták részére, néhol bekapcsolva régi uradalmi utakat, illetve néhány településen a már meglévõ közutat is a forgalomba Borhírek online/

Tovább 

Tõkekivonás a Törleynél

Csökkentette jegyzett tõkéjét, tõke- és eredménytartalékát a német Henkell International GmbH tulajdonában álló Törley Pezsgõpincészet Kft. - áll a HVG legfrissebb lapszámában.

A következõ kép nem jeleníthetõ meg, mert hibákat tartalmaz: ?http://www.cd-diplomat.hu/images/Torley.jpg?.Az összesen 1,25 milliárd forintos tõkekivonást Kovács György, a Törley értékesítési és marketingigazgatója a HVG-nek azzal indokolta, hogy a Henkell "az idén ezzel a pénzügyi lépéssel a keletkezett likviditási többletet építi le, anélkül hogy bármi nehézséget okozna a cég mindennapi mûködésében".

Tovább 

Fogadj örökbe!

Ha nincs senkid, vagy csak egy szőlőtőkére vágysz, de nincs kedved kinlódni vele, jó választás lehet a szőlő örökbefogadása.

Bővebben: http://adoptagrape.org/ /Borhírek online/
MIÉRT LESZ A SZÕLÕ TÕKE?A szõlõoltvány elültetése után ügyesen kell alakítanunk a szõlõnövényt, hogy szép tõke fejlõdjön belõle.

Az eltelepített európai gyökeres vesszõ vagy oltvány egyéves vesszejét már az ültetés alkalmával visszametszettük két rügyre. Így az elsõ évben a szõlõ további metszést nem igényel. El kell azonban döntenünk, hogy milyen tõkeformát kívánunk kialakítani, mert a következõ évben már ennek megfelelõen kell metszeni.

Magyarország éghajlati viszonyai nem teszik lehetõvé, hogy a szõlõ eredeti "szokása" szerint fejlõdjék, mert hideg teleinken a védetlen tõkerészek ellenállnának.

Tovább 

Szerzõ- alföldi merlot

Egy idõben makacsul tartotta magát a vélekedés, miszerint a Wine Spectator (a rossznyelvek szerint Wine Speculator) a rekláminput alapján köpi ki az év bora outputot. Az utóbbi években mintha kopna a bélyeg: a tavalyi ésaz idei sem borgyárból származik (bár a Casanova di Neri brunellója Montalcinón belül "nemzetközi stílusú" bornak számít). Ám ha olyan borokat is választanak, amelyek egy kevésbé ismert borvidéken belül közelebb esnek a nemzetközi fõsodorhoz, ezt fölösleges volna a szemükre hányni ? a Wine Spectator bevallottan a minél szélesebb alkoholista népet szolgálja.

Tovább 

Mire van szükség egy igazán kellemes estéhez? Érdekes és értékes programra, ízletes vacsorára és különleges, ínycsiklandó borokra. Turek Miklós egyszemélyes színháza mindezeket egyszerre kínálja neked.
Árny az árnyban… – versszínház Radnóti Miklós verseiből
Turek Miklós előadásában

Időpont: 2007. november 27. 19.00 óra
Helyszín: Menta terasz
Cím:Margit krt. 14.
Jegyek: 20/9924976/ Borhírek online/
Légli Landord 2006

A chardonnay legszebb hazai megjelenése.Nagy, fényes, tartalmas bor rengeteg gyümölcsös aromával, testtel, krémességgel, hosszú utóízzel. Ünnepi asztalon, főétel mellett a helye. A legmerészebb gasztronómiai álmokat is kielégíti./ Borhírek online/
Degenfeld 6 Puttonyos Aszú 2000

Gyümölcsös-virágos elegancia, nemes, kifinomult aromák, selymes textúra. Koncentrált, modern, stílusos aszú. Minden ízében arisztokrata. Már önmagában is ünnep. Nem illik hozzá semmi, csak egy fehérboros kehely: legyen hol kibontakoznia./ Borhírek online/
Oremus Cuvée 2004

A tüzes zéta, a nemes hárslevelű és a vibráló savú furmint küvéje, melybe egy csepp bájos muskotályt vegyítettek. 106 gr / liter természetes maradékcukor-tartalmát élénk, vidám savai ellensúlyozzák. Az indiai konyha fűszereivel izgalmas, egzotikus kalandokra csábít. Önmagában remek desszertbor, a süteményt inkább utána együk/ Borhírek online/
Villa Tolnay Szürkebarát 2005

Testes, gazdag fehérbor, amely a leírható illat-, és ízaromáknál sokkal többet képes felmutatni. Egyediséget, stílust, terroir-t. A borban megjeleníthető elegancia egyik iskolapéldája. Vulkáni talajon termett, a tüzesség és a szenvedély természetes tartozéka. Halakhoz, tenger gyümölcseihez, malachúshoz aján / Borhírek online/
A sok éves tapasztalat mondatja velünk, hogy már most érdemes összeállítani a karácsonyra szánt borok listáját. November közepétől ugyanis a borrajongók megrohamozzák a borszaküzleteket, december elején pedig már hosszas sorban állás után sem biztos, hogy hozzájutunk kedvenceinkhez. Cikkünkben három árkategóriában ajánlunk borokat, most kiderül, milyen palackokat kapunk 25, 50, illetve 100 ezer forintért
A sok éves tapasztalat mondatja velünk, hogy már most érdemes összeállítani a karácsonyra szánt borok listáját. November közepétől ugyanis a borrajongók megrohamozzák a borszaküzleteket, december elején pedig már hosszas sorban állás után sem biztos, hogy hozzájutunk kedvenceinkhez. Cikkünkben három árkategóriában ajánlunk borokat, most kiderül, milyen palackokat kapunk 25, 50, illetve 100 ezer forintért

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu