Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Basilicus BORkulTÚRA Központ szolgáltatásai révén hozzájárul a hazai borok és Tokaj-hegyalja mind belföldi, mind külföldi ismertségének növeléséhez, és ezzel párhuzamosan a magyarországi borkultúra színvonalának emeléséhez. A Központ egyedi turisztikai szolgáltatásaival garantáltan növeli a Tokaj-hegyaljára látogató vendégek tartózkodási idejét, továbbá hozzájárul a helyi lakosság életminőségének javításához. A Basilicus BORkulTÚRA Központ fő profiljának a borkultúrához kapcsolódó tájékozódási lehetőségek és azok gyakorlati megtapasztalását biztosító turisztikai szolgáltatások „túrázás a borok világában” nyújtását tekinti, melynek fókuszában a bortermelés és fogyasztás kultúrája áll. A régió legkiválóbb borászataival együttműködve, hiteles útmutatást ad a Tokajba érkező vendégeknek.
Legalábbis ezt állítja Dr. Bihari Zoltán a Tarcali Szőlészeti - Borászati Kutató Intézet Igazgatója. Bihari úr hosszú kutatás után jutott erre a megállapításra, mely tőke a város egyik főutcáján (Bajcsy - Zsilinszky út) mentén a Művészeti Akadémia Alkotó Házának a területén (a volt Rákóczi uradalom tiszttartójának épülete) nőtt ki- és hajlik a főút felé a kerékpárút és járda feletti lombkoronára.
A mai napon a felfedezésről Dr. Bihari Zoltán úr tájékoztatta is Zelnik József urat, aki egy személyben a Magyar Művészeti és Borászati Akadémia alelnöke.
|
|
Kicsi országunk nagy szüreti hagyománnyal és szintolyan nagy szüreti konyhaművészettel rendelkezik, s most ez utóbbiról szeretnék szólni. Ebben nagy segítségemre lesz a Dlusztus Imre, Papp Csaba, Szabó Magdolna által jegyzett "Borkóstoló" című könyvecske, amit kilencvenkilencben adtak ki Szegeden.
A magyaros ünnepi asztaloktól a szüretit alapvetően az különbözteti meg, hogy munka közben terítik a 'borágyazás' szándékával. Az egész éves, fáradtságos szőlőművelő munkájának gyümölcsét szüretelő, borát betermelő gazda és családja, rokonsága általában egytálaz, s munka közben bekap egy-egy falatot.
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A bor, ahogy annyi más evéshez és ivásra, azaz kóstolásra szánt termék, igen összetett valami. Van neki külleme, van neki illata, íze, sőt intenzitása, hossza meg ki tudja, még mije. Az ugye világos, hogy egy csirkepaprikás akkor jó, ha a külleme csirkepaprikásszerű, az illata csirkét, paprikát meg hagymát idéz, és az íze harmonikus, amin azt kell érteni, hogy sem nem túl sós, sem nem túl borsos, sem nem túl hagymás, és így tovább. Hát, a bornál is valahogy így mérik a dolgokat.
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A bornak szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásáról sokat hallani általánosságban. Mi azonban igyekszünk hírt adni minél több konkrét, aktuális kutatás eredményéről, így megtudhatjuk, hogy az alkohol- vagy még specifikusabban a borfogyasztás egészségi állapotunkat milyen módon javíthatja.
Új kutatások a várandós nők és a bor kapcsolatáról
A közegészségügy kérdéseivel foglalkozó orvosi szaklap, a Journal of Epidemiology And Community Health októberi számában egy 11 513 gyermeket és édesanyjukat érintő kutatás tapasztalatait foglalta össze.
Ha Új-Zéland, akkor sauvignon blanc. Gondoltuk eddig. Most azonban kezdenek meglátszani annak a jelei, hogy lehet, mégsem volt jó ötlet mindent egy lapra feltenni. Hiszen a világ divathullámokra éhes borfogyasztóinak érdeklődésére, úgy látszik, a már sokszor leírt cabernet sauvignonon és chardonnay-n túl, egyik szőlőfajta sem számíthat hosszú távon. Következő hírösszefoglalónkban szó lesz arról, hogy a csak mostanában felkapott zöldveltelini mellett melyik az a kékszőlő, amellyel az utóbbi években már komoly sikereket érnek el a kivi borászok.
SOPRONI BOROK ESTJE A PICANTER DELICATBISTROBAN!VINCELLÉR-HÁZ 2010. JÚNIUS 9. 20 óraA Picanter Delicatbistróval közösen elindítottuk Soproni Borok Estje elnevezésű programsorozatunkat, mely keretén belül soproni pincészetek mutatkoznak be.Minden hónapban egyszer, egy-egy nagyszerű borászattal ismerkedhetnek és egy felejthetetlen és családias picanteres borkóstolón vehetnek részt azok, akik ellátogatnak programsorozatunkra!SORON KÖVETKEZŐ ESTÜNKÖN BEMUTATKOZIK A SOPRONI VINCELLÉR-HÁZ SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT!
Ausztria évente körülbelül 250 millió liter bort állít elő, amely a világ bortermésének kevesebb, mint 1%-át jelenti. A termés nagy részét a klasszikus európai modellnek megfelelően alacsony palackszámmal dolgozó kisebb pincészetek hozzák forgalomba, amelyeknél jól megfigyelhetőek az évjáratok közötti különbségek. Hazánkhoz hasonlóan ebben az országban sem döntő az óriási mennyiséget produkáló márkák jelenléte. A következőkben több hír keretében is foglalkozunk majd a helyi földrajzi megnevezésekkel.
BOR-, ÉS SAJTKÓSTOLÓ A PICANTER DELICATBISTROBAN
2010. május 19.
Bemutatkozik a Gangl Családi Borászat, Gangl Zoltán borász részvételével és
sajtbemutatót tart Sarlós Péter Papas.
Ezen az estén a Soproni borrégió egyik poncichter családjának borászával ismerhetjük meg a pincészet legjobb borait. A több mint 200 éves múltra visszatekintő Gangl Borászat kiváló borai 2010. május 19-én 20 órától mutatkoznak be. A borokhoz illő sajtbemutatóról a Picanter gondoskodik.
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
2010-ben már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Budai Gourmet, ami a gasztronómia szerelmeseinek fesztiválja. Mind a kultúra, mind a gasztronómia iránt érdeklődőket várják a megújult helyszínen a szervezők. A regionálisból nemzetközivé felnőtt, négy napon át tartó étel-, bor- és zenekóstoló május 6. és 9. között már a Budavári Palota teraszain üdvözli a vendégeket.
Úgy tűnik, ha egy rendezvény sikerre van ítélve, akkor sem szabad megelégednie a már jól bevált, hagyományos dolgokkal, hanem időnként illik megújulnia.
Keczánné Macskó Piroska mostantól Tag
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu