Borok: Szüreti étkek, borbamártogatók, borágyak

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Kicsi országunk nagy szüreti hagyománnyal és szintolyan nagy szüreti konyhaművészettel rendelkezik, s most ez utóbbiról szeretnék szólni. Ebben nagy segítségemre lesz a Dlusztus Imre, Papp Csaba, Szabó Magdolna által jegyzett "Borkóstoló" című könyvecske, amit kilencvenkilencben adtak ki Szegeden.

 

A magyaros ünnepi asztaloktól a szüretit alapvetően az különbözteti meg, hogy munka közben terítik a 'borágyazás' szándékával. Az egész éves, fáradtságos szőlőművelő munkájának gyümölcsét szüretelő, borát betermelő gazda és családja, rokonsága általában egytálaz, s munka közben bekap egy-egy falatot. A szüretelő fő étke a bográcsos: a pörkölt, a paprikás; na és persze a munka közben csipegetett pogácsa - borral kísérve.


Az esti, szüreti munkákat lezáró vacsorákra aztán több tál kerül, másféle boros-húsos ételekkel, sós és édes tésztákkal, jóféle innivalókkal. Nagy részüket a fénysebességgel rohanó harmadik évezred küszöbén elfelejtettük, pedig felséges különlegességei a magyar konyhának, készítésük valóságos tudomány.

A töltött szőlőlevél, az aprópecsenye vörösborban, a rizses csirke bormártásban, a friss musttal készített szüreti borda, vagy a káposztás pogácsa, a vargabéles bizony belekívánkozik a szüreti szakácskönyvbe. Miként a télre valók is, a szőlő, a must eltevésének, a velük készített őszi csemegéknek receptjei, melyek lassan ugyancsak feledésbe merülnek, pedig profi ínycsiklandozók.

Érdemes utánanézni a fent említett könyvben néhány szüretes, boros receptnek. Próbáljuk ki a Szegedi burgonyát, a Savanyú káposztás bablevest, az Ürüragut, a Juhhúsos kását, a Birka- és Marhapaprikást, a Halpörköltet, a Töltött szőlőlevelet, a Boros marhavesét. S ne feledkezzünk meg a szüretidei tésztákról sem, készítsünk Káposztás pogácsát, Burgonyás-kapros lepényt, Tejfölös pitét, Vargabélest, Sajtos perecet, Borbamártogatót.

 

http://www.boregyetem.hu/borhirek/szureti-etkek-borbamartogatok-boragyak.html

Címkék: borbamártogatók borágyak szüreti étkek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:

Jó szórakozástt a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu