Borok: Véglegesítették a szőlő-borstratégiát

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Kikristályosodott a szőlő-borágazati stratégia, amely 2025-ig szabja meg a cselekvési tervet. A borászok törekednek az optimális termőterület kialakítására, a hatékonyabb termelésszervezésre, a magyar borok exportjának növelésére is. 

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) letette az asztalra a társadalmi vitát követően a szőlő-borágazat átfogó, kiforrt stratégiáját, amely 2025-ig fogalmaz meg cselekvési terveket, illetve irányokat a szektor szereplőinek. A dokumentum szerint kulcsfontosságú az optimális termőterület kialakítása, amely a hatékony termelés alapja. Felelős telepítési politikára van szükség, hangsúlyt kell fektetni a művelési kötelezettség betartására és a nem művelt szőlőterületek összeírására is. Jelenleg mintegy 65 ezer hektárnyi szőlőterületet tartanak számon, de kereskedelmi tevékenységet csak 46 ezer hektárnyi területen regisztráltak.

A HNT szerint a hatékony művelés kulcsa a termelésszervezés: a szervezet ebben aktív koordinációt tervez a szőlőtermelők és a borászok között. Az együttműködésnek már élnie kell a szőlőtermelés biológiai alapjainak megteremtésében is. A szőlő- és borfelvásárlás szabályozását a többi között kötelező szerződésminták segítenék. A töredezett magyar borkínálatot orvosolandó a HNT intézményes kapcsolatot kíván kialakítani a borkereskedelem szereplőivel, illetve a folyóborok piacát szintén ellenőrzés alatt szeretné tartani kötelező szerződésmintákkal. Etikai kódexet dolgoz ki, amely a borkereskedelemmel kapcsolatos minimális elvárásokat tartalmazza. Ösztönzésként védjegyet kíván megalkotni, amely az etikusan működő és együttműködő vállalkozásokat emeli majd ki.

 

A köztestület szerint fontos a jövő generációk képzése, a gyakorlatorientáció, a naprakész ismeretek továbbadása, és olyan fórumnak kell létrejönnie, amelynek keretében a termelés és az oktatás igényei egymással egyeztethetők. A képzési intézményekben lezajló kutatásokban nagyobb teret kellene engedni a termelés és a piac igényeinek. A hazai szőlő- és borágazat kihívásai nem egyediek, ezért az európai bortermelő országokkal közös kutatási projektek sok esetben hatékony megoldást jelenthetnek.
A HNT növelné a magyar borok exportjának volumenét. A fogyasztói trendeket és az adottságokat figyelembe véve Magyarország természetes édes fehérborai mellé a hazai nemesítésű fajták száraz fehérborait (furmint, olaszrizling), valamint az illatos fehérborokat, a rozékat, a kékfrankost és házasításait (bikavérek) emelné be a kínálatba.

A HNT a belföldi célpiac igényeihez alkalmazkodva fogyasztói attitűdkutatást folytat 2017 első negyedévében. A stratégia szerint a tudatos pozicionálásban nagy segítséget jelenthet a földrajzi árujelzők tudatos használata. A rendszernek a jelenleginél több lehetőséget kellene kínálni a termékek besorolására. A feltételrendszer minőségi kategóriánként más követelményeket tartalmazna. Betartásukat minden esetben rendszeres minőségellenőrzés segítené.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a HNT az idén májusban csatlakozott a felelős borfogyasztást segítő nemzetközi programhoz, a Wine in Moderation-höz. A HNT nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztók tájékoztatására, akik tudományosan megalapozott információk birtokába juthatnak a bor élettani hatásáról és gasztronómiában betöltött szerepéről. A borral dolgozók képzésére mind a kiskereskedelemben, mind a vendéglátásban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a köztestület szerint.

Forrás:http://magyarhirlap.hu/

  

Címkék: bor szőlő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu