Borok: KORÁBBAN KÓSTOLHATJUK AZ IDEI BOROKAT

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 90 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 579 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 90 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 579 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 90 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 579 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 90 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 579 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

A hazai borvidékek jelentős részén megkezdődött a szüret, a várakozások szerint az idén a megszokottnál korábban kerülhet újbor a pincékbe. A meleg, napos nyárnak köszönhetően már a tokaji borvidéken is megkezdődtek a munkálatok.

Prácser Miklós, a borvidék hegyköz­ségi tanácsának elnöke szerint ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt – ebből körülbelül 5-600 mázsára számítanak –, valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is.

Ugyancsak tart a pezsgőalapanyag betakarítása, ezek esetében ugyanis nem a cukorfok, hanem elsősorban a savmennyiség a döntő, ami már most megfelelő. Az elnök arra számít, hogy néhány héten belül a hagyományos fajták szürete is elkezdődhet. A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a szárazborok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet. Bár az időjárás még befolyásolhatja a szőlő további fejlődését, de a jelenlegi érettségi állapot alapján az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti.

A május közepi jégeső idén komolyan sújtotta a mátrai borvidéket, 100 millió forint feletti kárról és számos termőterület teljes pusztulásáról szóltak az első beszámolók. Szerencsére azonban a borvidék egyes területeit megkímélte az időjárás.

A napos nyárnak köszönhetően a Mátrában is korábban indult a szüret. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb kóstolhatjuk majd meg idén az újborokat.

– Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a szüreti munkálatokat a lehető legnagyobb szakértelemmel és pontossággal végezzük. A megmaradt területeinken kifejezetten jó minőségű lett a termés, és mennyiségi problémáink sem lesznek – mutatott rá Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa.

A magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra. A szüretelés idejének meghatározása természetesen nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, míg például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját.

Forrás:http://magyaridok.hu

Címkék: bor kóstolás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu