Borok: 2019 a magyar borok éve volt: taroltak a hazai pincészetek

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 35 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 113 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 724 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

2019 a fordulat éve volt, a magyar borfogyasztó a csúcsborok mellett tette le a voksát, az alacsony ár versenyhátránnyá vált. Borivó nemzetből borkóstolóvá vált a magyar. A fogyasztó egyre biztosabb ítéleteiben, magas árakkal sem lehet megtéveszteni, a prémium szegmens iránt nő az érdeklődés, mégis jelentősen csökkennek az árak. A Varga Pincészet nemzetközi sikerei hozzájárultak az értékesítés növekedéséhez, a pincészet értékesítése literben számítva 12 százalékkal nőtt, ezen belül a prémium borok növekedése 50 százalék volt. Csökkent viszont a feldolgozott szőlő mennyisége.

Meggyőződésem, hogy néhány év múlva visszatekintve 2019-et a fordulat évének fogjuk tartani a magyar borfogyasztásban. Ez az az év, amikor a magyar borfogyasztó egyértelműen a csúcsborok mellett tette le a voksát. Azt persze, hogy mi a csúcsbor, azt ő dönti el. Lejárt az ideje a 4-5 ezer forintra felárazott lőréknek is, nem csak a 200-300 forintos boroknak. Soha ilyen kevéssé nem számított az ár, mint napjainkban

- magyarázta Varga Péter alapító tulajdonos, majd hozzátette, a magyar borpiacnak korábban is sajátossága volt, hogy nem az alacsony, hanem a közepes árszegmensben lehetett eladni a legtöbb bort. Az elmúlt évben azonban az alacsony ár kifejezetten versenyhátránnyá vált.

Pincészetünknek nagyon nagy szerencséje, hogy boraink folyamatos nemzetközi sikerei az elmúlt évben értek csúcsra. 2019. évben 16 aranyérmet, közöttük 2 nagyaranyat szereztünk a legnagyobb, legjelentősebb nemzetközi borversenyeken, a többszörösét, mint amit magyar pincészet valaha elért. A sikerek is közrejátszhattak abban, hogy prémiumboraink értékesítése mintegy 50 százalékkal nőtt és megközelítette a 800 ezer palackot. A növekedés még nagyobb is lehetett volna, de több fajtánál nem rendelkeztünk elegendő készlettel. A piaci trendek változását a borfogyasztási szokások megváltozása okozza

- elemezte Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos, aki úgy véli, borivó nemzetből borkóstolóvá vált a magyar. A gasztroforradalomnak is köszönhetően egyre tudatosabban kóstoljuk a borokat. Már nemcsak fehér, rozé vagy vörös, száraz vagy édes bort akarunk, hanem az ételekhez hasonlóan, egyértelmű tiszta ízeket, illatokat keresünk, sokkal magasabbak az elvárásaink, mint korábban.

Négy-öt évvel ezelőtt egy akciós időszak legnagyobb dobása mindig a legalacsonyabb árú bor volt. Ma már a kereskedelem a legalacsonyabb árszegmensben keveset akciózik. Az emberek nem jól járni, hanem jót inni akarnak. Csökken az értékesítése a túlárazott boroknak is. A fogyasztó egyre biztosabb ítéleteiben, magas árakkal sem lehet már megtéveszteni. Érdekes jelenség, hogy bár a prémium szegmens iránt nő az érdeklődés, az árak mégis drasztikusan csökkennek

- tette hozzá Varga Máté Péter.

Kiemelték tovább, hogy az elmúlt évben jelentősen nőtt pincészetük értékesítése a 2018. évi 12,2 millió literrel szemben 13,7 millió litert adtak el, és ennek következtében 5 milliárd forintról 5,8-ra nőtt az árbevétel és 150 millióról 200-ra a nyereség. Kis mértékben nőtt a létszám, az évben átlagosan 191 főt alkalmaztak. Csökkent viszont a szőlőfeldolgozás, az előző években megszokott 20,5 millió kilogrammal szemben 2019-ben csak 17,5 millióból készült bor.

A csökkenés oka részben az alacsonyabb szőlőtermés, részben a pincészet magas óborkészlete és korlátozott tárolókapacitása volt. Több mint 500 millió forintot költöttek beruházásokra. A fejlesztések legfontosabb eleme a palackozás korszerűsítése, aminek eredményeként a 10.000 órás palackozókapacitás 14 000-re nőtt úgy, hogy a szükséges munkaerő 30 százalékkal csökkent.

Forrás:https://www.hellovidek.hu/

Címkék: bor díj

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 órája itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu