Leírás
Pincészetünk jelenleg 35 ha szőlőterületen gazdálkodik. Az ültetvények Mór város határában, a Csókahegyen, a Vénhegyen, a Koronahegyen és Árpádhegyen találhatók, a Vértes déli-délnyugati lejtőinek kiváló fekvésű napsütötte lankáin terülnek el.
Kiemelten foglalkozunk az őshonos és kitűnő beltartalmi értéket felmutató Ezerjóval, de emellett a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Leányka, Ottonel Muskotály, Tramini, Olaszrizling) készítünk testes, karakteres - palackban is hosszú ideig érlelhető, tárolható borokat.
A felújított Ezerjó-ültetvények mellett az új telepítéseinken megjelentek már a világszerte ismert szőlőfajták: a Chardonnay és Sauvignon blanc is.
Szőlőművelésünkre jellemző a visszafogott tőketerhelés, a gondos ápolás, mely a jobb és állandó minőséget szolgálja.
Az ideális szüreti időpontot rendszeres próbaszüretekkel, a sav és cukorarány figyelésével állapítjuk meg. Borainkat csak saját termelésű szőlőből készítjük.
Borkészítési stílusunk a régi borászati hagyományokra épül, igazodva korunk borfogyasztási igényeihez, szokásaihoz. Pincészetünkben a klasszikus borkezelési eljárások ötvöződnek, kiegészülnek a modern technika nyújtotta előnyökkel. A szőlő feldolgozását, az erjesztést, a borkészítést előre megtervezett módon irányítjuk.
Nem tömegborokat, hanem inkább különlegességeket készítünk, kis tételekben. Termékeink között megtalálhatóak a friss, fiatalos, illatos borok; a késői szüretelésű tartalmas száraz, félszáraz, félédes borok valamint a borkülönlegességek.
Talán kevesen tudják, hogy kivételes időjárási körülmények között Móron is terem aszú, s ugyancsak különlegességnek számít a "Vénasszonyok nyara" eredményeként kialakuló töppedt szőlőszem. A kitűnő fekvésű területekről november-december hónapokban szüretelt nemes bogyókból varázslatos, aranyló nedű kerül a palackokba. E borok maradékcukor-tartalma (évjárattól függően) 160-180 gr/l. Ezen édes desszertborokkal egy kiveszőben lévő móri stílust tartunk életben.
Borainkkal a hazai és nemzetközi borversenyeken / fesztiválokon rendszeresen megjelenünk, kiváló eredményeket érünk el.
Szolgáltatások, ajánlatok
Boraink ideális körülmények között történő bemutatásához felújítottuk műemléki védettség alatt álló présházainkat és pincéinket. Így sikerült mára kialakítanunk egy hangulatos, 55-72 fő befogadására alkalmas kóstolótermet, valamint egy borászati múzeumot, ahol kellemes környezetben ismerkedhetnek a szőlő- és borkultúra hagyományaival, a borvidék nevezetes boraival.
A régi borászati eszközök bemutatása mellett - pincejárás keretében - megtekinthetik a közel 300 éves pincéket is, ahol a fiatalabb évjáratú boraink mellett kezeljük, érleljük és forgalmazzuk a bortörténeti értékű móri muzeális borkészletet.
Standard borkóstoló ajánlatok:
Kétféle borskálát kínálunk, melyből tetszés szerint kiválaszthatják az Önöknek megfelelőt. Természetesen az egyes fajták és évjáratok a helyszínen is kiválaszthatók, összeállíthatók.
1.) 6 kiválasztott borfajta
2.100,- Ft/fő (bruttó ár)
2 órás program Borok:
Bozóky Cuvée száraz fehérbor 2011
Móri Sauvignon Blanc száraz fehérbor 2011
Móri Ezerjó száraz fehérbor 2010
Móri Ezerjó félszáraz fehérbor 2008
Móri Chardonnay félszáraz fehérbor 2009
Móri Ottonel Muskotály félédes fehérbor 2011
Móri Tramini félédes fehérbor 2011
2.) 9 kiválasztott borfajta
6 fiatal + 3 muzeális)
3.100,- Ft/fő (bruttó ár)
2,5 órás program Borok:
Bozóky Cuvée száraz fehérbor 2011
Móri Sauvignon blanc száraz fehérbor 2011
Móri Ezerjó száraz fehérbor 2010
Móri Ezerjó félszáraz fehérbor 2008
Móri Chardonnay félszáraz fehérbor 2009
Móri Ottonel Muskotály félédes fehérbor 2011
Móri Tramini félédes fehérbor 2011
Móri Zöldveltelini száraz fehérbor 1992
Móri Sauvignon blanc 1991
Móri Olaszrizling félédes fehérbor 2003
Móri Ezerjó töppedt szőlőből készült
különleges minőségű édes fehérbor 2007
A programot meghaladóan lekötött idő 3.000,- Ft/óra.
A borok kóstoltatása, ismertetése szakember irányításával történik.
Borkorcsolyák:
- sajtos/tepertős pogácsa (20 dkg/fő) 400,- Ft
- túrós pogácsa (20 dkg/fő) 500,- Ft
- sajt + alma + dió (20 dkg/fő) 850,- Ft
- zsíroskenyér (20 dkg kenyér/fő)400,- Ft
+ paprika, paradicsom 150,- Ft
Paraszttál: (sonka, kolbász, szalonna, tojás: 30 dkg
+ kenyér 20 dkg + paradicsom, paprika) 1.950,- Ft/fő
Melegétel: kínálat a partner-éttermek étlapja szerint, előzetes egyeztetéssel.
-----------------------------------------
Rendszeres móri rendezvények:
Szent György-heti Vigasságok április 24-május 1.
- "Ezerjó Fakanálforgató" Főzőverseny
Nyári zenei estek júniustól - augusztus végéig
Szent István nap + nemzetközi néptáncbemutató augusztus 20.
Móri Bornapok október első hétvégéje
Márton nap november 11.
Adventi rendezvények december hónapban
Nyitvatartás
Pincészetünkben nincs állandó nyitva tartás, ezért - hogy felkészülhessünk az Önök fogadására - látogatási szándékukat kérjük jelezzék előre, például itt! vagy az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 00 36(22)407-797; 00 36(30)969-5789;
Fax: 00 36(22)562-069
E-mail: bozoky.pinceszet@chello.hu
info@bozoky-pinceszet.hu
Természetesen azokat sem küldjük el, akik csupán Móron járva becsengetnek hozzánk, de így előfordulhat, hogy éppen elfoglaltak vagyunk.
Borok
Kommentáld!