Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Borok klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Borok klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A Kreinbacher Birtok a Budavári Borfesztiválon bemutatta új exkluzív pezsgőit. A szakmai kóstolót követően a nagyközönség is megízlelhette a birtok standjánál, az oroszlános udvarban az új köntösbe bújtatott borokat és pezsgőket. A címkéken egy huszárvágás utal a magyar virtusra, valamint egy hóvirág jelképezi Somló iránti tiszteletet.
Az utóbbi években a minőségi borok mellett a tradicionális pezsgőkre is egyre több figyelem irányul, de a hazai kínálat bővülése eddig nem hozott áttörést a fogyasztói szokásokban. Az erősödő trendhullámnak most újabb lendületet adhat a Kreinbacher Birtok, amely - champagne-i tradíciókat követve - Somló és a furmint lehetőségeit kutatja a pezsgőkészítésben. Pezsgőiket a Budai Borfesztivál első napján mutatták be, ahol a gasztronómia képviselőivel közösen üzentek a jövőbe – időkapszulába helyezték a pezsgőkultúra megújulását támogató üzeneteket és gondolatokat.
A premieren Christian Forget, a borászat munkáját segítő champagne-i pincemester és Márkus György champagne szakértő mellett Széll Tamás, az első hazai Bocused'Or döntős is közreműködött. „Amikor az Onyx csapatával megkóstoltuk a pezsgőket, azonnal tudtuk, hogy könnyű dolgunk lesz. Szinte kiáltottak érte, milyen étellel kínáljuk majd őket. Hiszen a pezsgő nem csak aperitif, de egy teljes menüsor méltó kísérője lehet.”– mondta el a bemutatón Michelin-csillagos Onyx sous-chefje.
A Kreinbacher Birtokot Bodorkós Norbert, a pezsgőkészítésért felelős szakmai vezető, Várszegi György borász és Prisztavok Zoltán
kereskedelmi és marketing vezető képviselte. A csapatnak még nincs
évtizedes tapasztalata a pezsgőkészítésben, de munkájukkal azt szeretnék
elérni, hogy Somló pezsgői és ezzel együtt a hazai pezsgőfogyasztás is
egy új, magasabb szintre emelkedhessen. „Somló időtállóságáról híres,
mind a tanúhegy ellenálló bazalttömbje, mind koncentrált, hosszan
eltartható borai azt üzenik számunkra, hogy nemcsak tíz évre, de
évtizedekre érdemes előre tekintenünk. Addigra még több tapasztalatunk
lesz a pezsgőkészítésben és talánelérjük, hogy a legjobb hazai és
nemzetközi borok között említik majdtradicionális pezsgőinket.” –
fogalmazta meg Bodorkós Norbert.
Ezért kezdtek céltudatos építkezésbe 2011-ben; az új birtokközpont, a borászat és pezsgőpincészet
átadásával minden feltétel adott volt, hogy megszülessenek első saját
pezsgőik. És ezért állított a Birtok óriás időkapszulát a Budavári
Borfesztivál standjához, amelyben a jövőnek szóló mementókat gyűjtik.
Arra szeretnének választ kapni a borvilág és gasztronómia képviselőitől,
hogy első pezsgőiket kóstolva ki hogyan gondol a jövőre, milyen
üzenettel támogatná a pezsgőkultúra újabb korszakát. Többek között Vajda Pierre ételkritikus, Segal Viktor kreatív chef, Szik Mátyás sommelier bajnok és Zsiday Zoltán Roy (Pierrot), valamint Molnár Attila
(Arany Kaviár) is végigkóstolták a tételeket és elhelyezték
gondolataikat a Kreinbacher időkapszulájában. A premier folytatódott a
Budavári Borfesztiválon, ahol a nagyközönség előtt is debütált a négy
pezsgő.
Somló és furmint, ahogy még sosem kóstolhattuk
A tradicionális pezsgők készítésekora legfontosabb kritérium a minőség, ezért Christian Forget
pincemester szaktudásával és a világhírű régió, Champagne több száz
éves tapasztalataival segíti a Kreinbacher Birtok munkáját. Először 2009
júliusában járt a Somlón és a borok már első kóstolásra komoly
benyomást tettek rá. Amellett, hogy a Domaine Paul Baránál
készített champagne-ai kiemelkedőek, személyében az a nyitottság is
adott volt, hogy egy számára még felfedezésre váró régióban és
szőlőfajtákkal kezdjen dolgozni.
A most bemutatott pezsgők ennek a
szoros együttműködésnekaz első eredményei, mely után a munka
folytatódik, hogy a champagne-i tradíciók szerint, de haladó
szemlélettel és a helyi adottságok kiaknázásával együtt építsék a somlói
pezsgők jövőjét.
A borvidék egyik emblematikus szőlőfajtája,a
furmint most rendhagyó szerepet kapott. Mineralitásán, jó savtartó
képességén kívül előnye, hogy alacsony cukorfokkal szüretelve a
pezsgőkhöz ideális, neutrális alapbort ad. A Birtokon a terroir
tiszteletben tartása mellett minden, a MéthodeTraditionnelle
eljáráshoz köthető mozzanatnak megkülönböztetett figyelmet szentelnek.
Így a szőlőművelés, a préselés,a palackos érlelés ideje és a végső
cukortartalom beállítása is átgondolt és megfontolt munka, illetve
döntés eredménye.
Kreinbacher Birtok standja a Budavári Borfesztiválon (Forrás)
Pezsgő premier a Budavári Borfesztiválon
A Borászat új arculata szintén a Budavári Borfesztiválon mutatkozott be. A címkéken és az új logón végig futó stilizált huszárvágás
a magyarság kreatív, olykor váratlan és vakmerő megoldásainak
szimbóluma, mely szellemiség mentén a Birtok pezsgőkészítésbe fogott. A
nyakcímke dísze a bazalttömbök alatt tavasszal elsőként virágzó növény, a
hóvirág szirmaiból áll. Ezzel a motívummal kívánnak Somló előtt tisztelegni.
A
megújult külsőt kapott borok mellett a pezsgők között is válogathatnak a
borkedvelők. A Brut Classic száraz, a legnépszerűbb champagne-okhoz
hasonlóan a brut kategóriát képviseli, míg az Extra Dry népszerű stílusa
a magasabb dosage-nak köszönhető. A kizárólag furmintból készült
Prestige Brut a Birtok legkiemelkedőbb tétele, míg annak nyerspezsgő
változata- a Brut Nature, a legszárazabb stílus rajongóinak készült.
„Szeretnénk, ha pezsgőnk a jövő klasszikusává válna. Legyen a pezsgő az
új bor. A borkultúra megújulása után a pezsgők is gyűjtsenek egyre több
rajongót, és minél többen gondoljanak úgy rá, mint egy vonzó
alternatívára, ami bárhol és bármikor fogyasztható.” – foglalta össze Prisztavok Zoltán,
kereskedelmi és marketing vezető. „A hazai champagne fogyasztás az
árérzékenység ellenére is emelkedni tudott az utóbbi években, a
Kreinbacher pezsgőpedig sokkal kedvezőbb áron, így szélesebb fogyasztói
kör számára is elérhető, miközben élvezeti értéke igen magas.”
Forrás:http://www.boraszportal.hu/nagy-durranas/20140915/bemutattak-magyarorszag-ujdimenzios-minosegi-pezsgoit
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!